Nyheter

Svenska Akademins stora pris till Lennart Hellsing 2014

Svenska Akademien stora pris tilldelades Lennart Hellsing i samband med Svenska Akademins högtidssammankomst den 20 december 2014. Priset stiftades 1786 av Gustaf III och bestod ursprungligen av två guldmedaljer som första pris i Akademiens årliga tävlingar i vältalighet och skaldekonst. Sedan tävlingarna upphört, utdelas den stora guldmedaljen mera sällan och då som belöning för synnerligen framstående insatser inom något av Akademiens intresseområden.

De senaste mottagarna av Stora priset har varit 1994 Tove Jansson, 1998 Birgit Åkesson, 2006 Sture Linnér och 2010 Jan Troell. Det är således tredje gången detta århundrade som Stora priset delas ut.

Ur motiveringen: Lennart Hellsing är författare och översättare, född 1919 och bosatt i Stockholm. Efter gymnasiet arbetade han som verkstadsarbetare, bokhandelsmedarbetare, ingenjör och journalist. Tidigt kom han emellertid att ägna sig åt författarskapet. Efter debuten 1945 har han skrivit över hundra böcker för barn och översatt och tolkat nästan lika många. Han har även skrivit poesi och dessutom varit knuten till Stockholms-Tidningen och Aftonbladet. Lennart Hellsing är en centralgestalt i svensk barnlitteratur, som även engagerat sig i arbetet med att främja barnlitteraturens ställning. Han har varit ledamot av Svenska Barnboksakademien och var även en av grundarna av Svenska barnboksinstitutet. 1989 utnämndes han till hedersdoktor vid Stockholms universitet. Som författare har han arbetat tillsammans med flera kända illustratörer och konstnärer som t.ex. Peter Dahl, Sven Erixson, Fibben Hald, Ulrika Hydman-Vallien, Stig Lindberg och Paul Strøyer. Flera av hans böcker är klassiska bland andra Krakel Spektakel Kusin Vitamin, Här dansar herr Gurka, Kanaljen i Seraljen, Boken om Bagar Bengtsson, Äppel päppel, Sjörövarbok och Bananbok.